Bilgi Nedir?

Bilgi nedir sorusu sorulduğunda çoğumuz uyanıklık edip kısaca bilgi güçtür diyerek cevap verecektir. Peki bilgi hakikaten nedir ve neden güçtür?


Sözlük tanımı itibariyle bilgi; zihnimizde algıladığımız enformasyon, teori, yöntem, beceri ve tecrübelerin tamamıdır. Örneğin, okuma-yazma, yabancı dil konuşabilme, portföy yönetimi(bkz: portföy nedir? portföy yönetimi nasıl yapılır?), beyin cerrahi, tesisat tamiri ve personel yönetimi birer bilgidir. Bilgi ve enformasyon arasındaki farklar için enformasyon nedir başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.


Peki bilgi neden güçtür?


Bilgi iki nedenle güçtür. İlk neden, bilginin daha iyi karar vermemize olanak sağmasıdır. Bir şirketin genel müdürünün, o şirkete ilişkin kimseyle paylaşmadığı planlarını biliyorsanız, o firmanın hisse senedi performansını daha iyi öngörebilirsiniz.(bkz. asimetrik enformasyon nedir?)


Bilginin güç olmasının ikinci nedeni bilginin bizi daha üretken yapmasıdır. Bilgiyi kullanarak daha verimli biçimde çalışabiliriz. Sanayi devrimi ve otomasyon sonucu kol gücünün değeri giderek azalmış, bilgiye dayalı hatta bilgi üreten meslekler ön plana çıkmıştır. Danışmanlık, yöneticilik, doktorluk ve mühendisliği bu meslekler arasında sayabiliriz.


Bu tip mesleklerin ön plana çıkması, uzun süreden beri yaşanan bir süreç olduğu için de bu alanlardan birinde standart bir eğitime(bkz: eğitim nedir?) sahip olmak yeterli değildir. Başarılı olmayı amaçlıyorsanız, daha az sahip olunan bilgi ve tecrübeleri öğrenerek kendinizi farklılaştırmalısınız. Küreselleşme sonucu artık tüm dünya birbirine rakip haline gelmiş durumda. Örneğin, bilgisayar mühendisiyseniz Hintli bilgisayar mühendisleri ile yarıştığınızı kabül edip ona göre kendinize yatırım yapmalı ve zamanınızı(bkz: zaman nedir?) değerlendirmelisiniz.


Bilgiye sahip olmak sadece bireysel anlamda değil kurumsal anlamda da önemlidir. Bilgiyi iyi yönetebilen kurumlar, kazandıkları becerileri ve tecrübeleri kaybetmezler. Bilgiyi en verimli şekilde organizasyon içerisinde dağıtıp, insan sermayesine yatırım yaparlar. Böylelikle hatalardan ders alır ve başarılarda da süreklilik yakalarlar. İyi bilgi yönetimi yapan kurumlar, insana dayalıdırlar fakat belli şahıslara bağlı değillerdir.


Bilgiye dayalı mesleklerin domine ettiği ekonomiye bilgi ekonomisi(knowledge economy), hayatını bu şekilde kazanan ve bilgi yönetimi süreçlerini içselleştirmiş insanların oluşturduğu topluma da bilgi toplumu(knowledge society) denir.


Bilgi nedir sorusuna verdiğimiz cevabın pratik yansımalarını görmek için ABD’de en eğitimli eyaletlerin nasıl en az süre çalışarak en çok parayı kazandığını anlatan NY Times makalesini okuyabilirsiniz.

0 Yorum Var.: