Bedelsiz Askerlik Var mı ki?

Radikalden Oral Çalışar'ınyazısından. "Geçen akşamların birisinde Diyarbakır AK Parti milletvekili İhsan Aslan’ın “Asker azaltamayız, ihtiyacımız var deniyor. Halbuki orduevlerinde ve askeri gazinolarda 65 bin askerin çalıştırıldığı söyleniyor” şeklinde bir değerlendirmesi oldu. Gazetede İsmet Berkan’a bunu söylediğimde “Hayır o sayı daha yüksek 80 bin civarında” dedi. Askerlik görevini yerine getiren binlerce gencin ülkenin savunmasıyla ilgili olmayan birçok alanda çalıştırıldığını, emir erliği, şoförlük, garsonluk gibi hizmetlerde istihdam ediliyor olması da, kamuoyunun giderek daha çok dikkatini çekmeye başlayan bir olgu."

asker monopol gücüne sahip ve bunu sürdürmek istiyor. Bunun yolu talep esnekliğini azaltmak, yani sen fiyatı-mesgaleyi-ugrasi-cileyi artırsan bile talep (asker-halk) kacamayacak, diger yanagını uzatacak, senin dediğini kabul edecek. peki bu nasıl olacak. bu fiyata ragmen nasıl talep edileceksin. bir gereksinimin tek karsılayıcısı olmalısın. ikamen olmamalı. sorunun tek cozumunun sen oldugun dusunulmeli. su ana kadar bu iyi giderken. şimdi insanlar demokrasiyi, konusmayı, empatiyi deniyor. şimdi insanlar sorgulamayı ogreniyor. "terorle mucadele"nin ne olduğunu, yontemini sorguluyor. şimdi insanlar hayatına kendine değer veriyor. okudukca ogrendikce etrafı aydınlanıp daha genis dusundukce gereksinimlerini karsılayabilecek farklı cıkış yolları bulmaya başlıyor. kansız ve acısız. şimdi insanlar savaşı ve korkuyu bırakıp, iktisadı ogreniyorlar. Sanırım şimdi sıra iktisadı askeriyenin de öğrenmesinde.

Bu yazıyı yazdıktan sonra Erdoğan-Basbug görüşmesinin bittiğini gazeteden ogrendim. gazete soyle ozetlemiş durumu: "Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kamuoyunda tartışılan bedelli askerlik konusunda yapılan görüşmedeyıl içinde askere gelen yükümlü sayısının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamaması ve terörle mücadele üzerinde olumsuz etkilere neden olacağıgerekçesiyle, bedelli askerlik sistemi için uygun şartların oluşmadığı belirtildi."... gerekçe gereksinimi oluşturur o da malın fiyatını koyar... ha 80.000 garson mu vardı...hani nerde ben goremiyorum ya siz?

3 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

ilginçtir haberi okur okumaz ben de facebook hesabımda, "iyi de biz bedelsiz askerlik mi yaptık" yazmıştım. sonra da başlığınızı gördüm. helal-i hoş olsun ama en verimli zamanımızda askere alınıp sonrasında uzun bir adaptasyon ve yeni iş bulma süreci geçirdik, komutanların kaprisini işkencesini hakaretini çektik, yeri geldi bizden yaşça bile küçük kıçıkırık teğmenin yatağını topladık.
bunu herkes biliyor ki, özellikle küçük yerlerde komutanlar tanrıyı oynamaya çalışıyor. bölüğün onca insanı onlara hizmet ediyor..

Hüseyin MEÇO dedi ki...

keyifli askerlik yapmıştım.
1981 mart başladı.13 ekim 1982 de bitmişti.ne öğrendim.
inglo yapmayı.iyi bir kayakçı oldum.edik yapmayı ve kullanmayı.harita okumasını.mesafe ölçmeyi.barut hakkını iyi kullanmayı.havan mermisini bebek gibi tutmayı ve altına mesafeye göre tam olarak barut hakkını yerleştirmeyi.bir yüzbaşı bir üst teğmen iki teğmen on astsubay iki astteğmen le bölüğün yönetilmesine yaptığım katkı sonucu yüzbaşı 365 kazan mevcutlu bölüğe.hüseyin meço sayesinde ilk defa vukuatsız bölük yönettim demiş.teşekkürlerini sunmuş.ben o vakit yüzbaşının bir işi için dışardaydım.sonraki gelen yüzbaşı yüzünden bütün katkılarımı geri almıştım.tezkere dönüşü lakayıt ortamı görmüş ve arkadaşlardan bilgi alıyordum.gelen en kötü bigi benzinlikte olan kaza ve iki şehit.

ne olursa olsun güzel yere insan katkılarını sunmalı.lay lay lom olan yerde yaşıyorsa akıllı olmalıdır.

Unknown dedi ki...

Bende mevcut sistemi sevmiyorum ama aseriyede mantiksiz seyler yapildigini dusunmuyorum. Belki biraz hantal belki biraz eski, yavas .... herneyse , ama konulan kurallarin hepsinin bir aciklamasi var . Bugun turkiyede sanayi denilen hersey , oto tamirinden tutunda torna makinasi bilmem ne ,, birsuru teknik konularin ilk ogreticisi tenik okullardan once askeriye olmustur . Yada ordan cikan subayarin ozel girisimleri olmustur . Garson bakici,soforler ... tum alt gorevler savastan cikmis bir ulkenin EGITIMSIZ insanlari icin buyuk sehirlerde yapilbilecek en guzel belkide hayal objesi islerdi... Ama ne oldu, simdi biz gencler elestiriyoruz ??? Egitim sevyemiz artti diyelim tum o hayal objesi isler artik Fransada zencilerin yaptigi islere benzetiliyor . Saatlerce konusulabilir, yazilabilir , bu konu hakkinda..! Askeriyemizin sadece modernizasyona ihtiyaci var okadar . Bizler 1940 larda inek diskisindan kerpic evler yaparken bugun askeri gucle dunyayi yoneten ulkeler herturlu kosullarda modern silahlarla (o gunlere gore ) savaslar yapip her konuda kendilerini deneyip gerekli tedbirleri almislar .Ama elestiriler guzel ,,,, insallah gerekli tedbirleri alip bizde birgun her kosulda memmun oluruz ...