Monopolün Zararları ve Mustafa Kemal

Her neyi rekabetten uzaklaştırıyor ve kendi başına bir tekel hüviyetine sokuyorsanız ona zarar veriyorsunuz aslında. Atatürk gibi dahi, akıllı ve yetenekli bir kişiye bile Mustafa dedirtmeyerek, eleştirme hakkını kimseye vermeyerek aslında kişinin ve düşüncenin geçmişte kalmasına, basitleşmesine, ciddiye alınmamasına bizatihi sebeb oluyorsunuz.
Ben bir ülkenin kurucusunun kanunlarla korunmasını anlamsız buluyorum.

İlkokuldan beri okutulmasına rağmen -kendi çabam olmadan- onun düşünce ve duygu ortamını anlayamamayı da bu korunma, kapatılma, kutsanma sacmalıgından ileri geldiğini biliyorum.

Atatürk bir Osmanlı aydını ve Paşası olarak bugünki birçok kendini ileri görüşlü sayan "odun"dan cok daha "aydın"dı. Suç onu kapalı duvarların, dokunulmaz heykellerin içine hapsedenlerde! Bu konuda Engin Ardıç güzel bir yazı yazmış, bi kısmını aşağıya aldım:

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir


"Atatürk Tanrı'dır, üşümez, acıkmaz, yorulmaz ve de eleştirilemez" yaklaşımı genç kuşakları Atatürk'ten uzaklaştırdı. Bıktırdı.Atatürk de insandır, onun da bizim gibi eline diken batar! Atatürk de acıkır, yorulur, rakı içer, sever, sevilir, kavga eder, evlenir, boşanır.Ve de eleştirilebilir. "Eleştirilememesi" yüzünden Kemalistler bugün yerlere düştüler, Atatürkçüler de dertlerini anlatamıyorlar. (İkisi farklı şeylerdir.)


Atatürk'ü eleştirmek, bazı kağşamış beyinli yarı-aydınların ileri sürdükleri gibi "Atatürk düşmanlığı" değildir. Tam tersine...Atatürk, tanındıkça, öğrenildikçe, doğruları ve yanlışlarıyla daha da büyüyecektir.Bunu hep savundum ve hep savunacağım. "
Ha birde işte böyle sacma bir yaklaşımla ilerlerseniz, cocuk Atatürk öldü deyip ağladı diye sevinirsiniz(!), bu size normal gelmez...

3 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Hitap ettiği kitleyle bağı "takip et"ten ibaret hale gelmiş bir düşüncenin, eleştiriye tabi tutulması halinde neler olabileceğini düşünüyorsunuz? O takipçi kuyruktan herkes birer ikişer atlardı.

Sovyetler Birliği ve uydularındaki halklar insan yüzlü sosyalizm ile yola çıkmışlardı, sonunda rejim çöküş ile noktalandı. Aynısı bizim ülkemiz için ne kadar geçerlidir zaman gösterir ama Kemalizmin bugüne dair söyleyeceği fazla bir şey kalmadığı için kişi kültü tedavülde.

CAGRI ALDEMIR dedi ki...

ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI TÜRKİYE DE UYGULANMIYOR Kİ KEMALİZMİN VERECEKLERİ TÜKENMİŞ OLSUN...

cahitoz dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş....

Bende sadece Atatürkü tanrılaştırdıkları için biraz mesafeliyim... Atatürke saygım sonsuz, ama sanırım kendimi tapanlar ile aynı katogoriye sokmamak için mesafeliyim...