Gençlerimiz ders çalışmayı bilmezler



Bizim memlekette, derse girilir, not tutulur, bir kenara atılır, ya da derse girilmez, bir arkadaştan not çekilir, nice sonra, sınav günü gelip çatınca oturup "hafızlama" ya da "inekleme" süreci başlar. Yani, "yumurtakapıya gelince" yöntemi geçerlidir.
Uykusuz geceler geçirilir, uykuyu geciktirmek için çok tehlikeli ilaçlar bile kullanılır... Sınav sabahı da şiş gözler ve kazan gibi kafayla okula gidilir... Sonra da ya çakılır ya geçilir.
Yıllardır gençlerimize, ders çalışmada "Amerikan yöntemini" salık veririm. Bunu bana 1970 yılında sevgili hocalarım Sheldon Wise, Larry Fisher ve Charles Gilchrist öğrettiler, saygıyla anarım.
Ders çalışmada ve dersi iyice öğrenmede Amerikan yönteminin bütün püf noktası, o gün öğrenilen dersi hemen o günün akşamında, sıcağı sıcağına gözden geçirmektir! Taze taze...
Sonra bırakın, bilinçaltınızda yatsın. Bir daha açıp bakmasanız da olur.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir
Yani, ertesi günün sınavına değil, sınavına daha üç ay gibi uzun bir süre bile olsa o gün aldığınız derse çalışacaksınız, bu kadar basit.
Nasıl öğrendiğinizin farkına bile varmadan şıp diye öğreneceksiniz, ve sınav günü gelip çatınca bir de bakacaksınız, sınav için oturup ayrıca çalışmaya gerek bile kalmamış, çünkü "zaten" biliyorsunuz konuları!... Birileri o gece ineklerken siz sinemaya gidebilirsiniz! 
İster Namık Kemal İlkokulu birinci sınıfına gidin, ister Tıp Fakültesi son sınıfına, bu yöntem ve bu gerçek, her yaştan ve her düzeyden öğrenci için geçerlidir. (Engin Ardıç'ın Gençlerimiz ders çalışmayı bilmezler yazısından)


finaller doneminde sanırım universiteler, bir hatırlatma yapalım dedim. 

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

ama artık çok geç

Pasha dedi ki...

Guzel bir tavsiye. Ben bu sistemi ortaokul ve lisede surekli uyguladim. Hicbir sinavdan once calismadim. Ama universite de inekleme taktigini kullandim. Fizik sinavindan bir gun once 12 saat icinde 400 sayfayi okudugumu hatirlarim. Yine BA ya da AA almistim (Bogazici ogrencilerine ya da mezunlarina tanidik gelmistir bu notlar).

Simdiki aklim olsa dersleri gerekli ve gereksiz diye ikiye ayirirdim. Gerekli derslere her gun calisip, gereksizleri hafizlayarak geciktirirdim.

Sistemin icinde olunca sorgulamak yerine butun dersleri sevmeye calisiyorduk...