Borsada Frene Basmayan, Devrilebilir

Okuyanlar, borsanın reel uretim degeriyle ilişkisinden yola cıkarak bazı cıkarımlarda bulundugumuzu bilirler. bu konudaki ilk yazıyı 25 şubatta yazmışız. yazının sonunda vardıgımız sonuc: "en uygun alım zamanının Kasım 2008 olduğunu görüyoruz. Nitekim bizde, 19 Kasım tarihli "Bir Soluklanma: Dolar&Borsa" yazımızda borsa 21.000 leri gordugunde borsaya girin demişiz. Benim bundan sonraki beklentim, borsa üretimdeğerinin Kasımdaki değerinin (0.03135) altına düşmesi ve 
orta vadede iyi alım fırsatları dogurması. diğer bir deyişle uretimi ucuzken sahiplenmiş olucaksınız. Ama  Kasım ayında borsaya girenlere de aferin demek lazım. En son Aralık borsauretim değeri : 
0.03773 olmuş, bunun temel nedeni fiyat endeksi ve uretim duserken, borsa endeksinin yukarı cıkması. Peki endeks niye yukarı cıkıyor? IMF beklentisi, TR nin reel uretiminin geleceğine duyulan güven, finans kesimimizin daha sağlam olması gibi faktörler sayılabilir. Ama daha once de dediğim gibi ben krizin etkilerinin temizlendiğine inanmıyorum, yani bu saydıklarımdaki bir kırılma uretimborsanın gerilemesi icin yeterli. Bu durumda benim onerim, bundan sonra Kasım2008 ve altındaki tum uretimborsa değerlerinde alımın yapılabileceği"  
8 mart tarihli ikinci yazımızda, ""birinci yazıda ya kardeşim şu hisse senetlerini almak icin en iyi zaman ne zamandır?" diye aklıma takılan bir soruya yanıt aramıştık. Şimdi de bir senaryo üzerinden 2009 sonuna kadar en iyi alım aralığını belirlemeye çalışacağız" demişiz.  Senaryoya gore, borsada en iyi alım aralığı olarak aşağıdaki grafiği elde etmişiz (yukarıda). sonrada "bu iki aralık o ay icin 

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?
borsa max-min aralığı, karar size kalmış :) Örneğin, Mart icin grafik bize, IMKB 100 24.539 değerinin altına indiğinde AL diyor, 19.114 ise düşebileceği maksimum endeks değeri. Şu anda endeks, 23.220 yani alım aralığında haberiniz olsun! " diye de uyarmışız. 

şimdi aradan zaman gecti, kimi datalar acıklandı bizde analizi yeni datalara ve beklentilere gore guncelleyelim dedik. Oncelikle Mart ayının gerceklesen enflasyon ve uretim verileri sonrasında bakıldıgında, kasım 2008 den sonraki en iyi donem oldugunu, bizim tahminlerimizin de bunu 
dogruladıgını belirtelim. şimdi yeni senaryomuza gecelim, borsa max, borsa min degerleri asagıdaki senaryo temel alınarak elde edildi. 

şimdi gelelim yorumlara. borsanın son zamanlarda 32-33.000lerde gezdigini goruyoruz. bu istediginiz kadar IMF alın, uretime guvenin filan uzun vadeli mantıklı bir endeks degeri degil, ben olsam borsada bu noktada durmam. borsa bir cesit kriz rallisi yapiyor bana gore. grafik bize borsa 25.273 degerinin altına dustugunde al diyor. Bence de mantıklı ben 26.000in altında alıma gecerdim. ama bu seviyelerden borsaya da kesinlikle girmezdim. krizin etkisinin azaltıgı ve kimi gostergelerin pozitife dondugu dogru olmakla beraber, hala ciddi riskler ozellikle reel sektor kaynaklı olmak uzere duruyor. 

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

0 Yorum Var.: