Krizin Kendine Has Yapısı

Daha önce, 2008Q4 icin -9.4 gibi bir tahmin yapmıştım ama tutmamıştı. Bunun en önemli nedeni, yaşadığımız krizin 2001 krizindekinden farklı bir yapıya sahip olduğu gerçegini unutmuş olmam. Tablo'da harcamalar yöntemiyle hesaplanmış reel GSYİH rakamlarının gecen yılın aynı donemine göre hesaplanmış % büyümeleri var.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici


2001Q2 ve 3'de ekonomi (ekonomi nedir?) ortalama olarak %6.4 kuculmuş, bildiginiz gibi 2008'in son ceyreginde de ortalama kuculme %6.2 oldu. şimdi bazı önemli alt kalemlerin hareketlerine bakalım. Birincisi, GSYH'nın önemli bir kısmını oluşturan yurtici tuketim (Yerlesik Hanehalklarinin Tuketimi) 2001'e kıyasla cok daha az gerilemiş. Bu durum krizin dış kaynaklı olması ve doğrudan bizim finans kesimimizi olumsuz etkilememesiyle doğrudan alakalı. Devletin Nihai Tuketim Harcamalarinda ise, ters bir ilişkini varlığı görülüyor. 2001'de devlet kendini kurtarmaya calısırken (ve aslında iflas bayragını cekmişken) bu krizde daha canlı duruyor. Nitekim, devletin harcamaları 2001'de %2.7 azalırken, bu krizde %6 artmış. Önemli diğer iki gösterge, dış ticaretle ilgili. 2001'de kurumuzu zıplatmış, ihracatımızı artırmışken bu krizde dış dunyadaki talep daralması nedeniyle bizim kur etkimizin pek de bir etkisi olmadı. ihracat, TL sabit rakamlarla 2001 krizinde (Q2-3) % 4 artmışken, bu krizde % -8.2 bir azalış içerisinde. ithalat ise, benzer bir eğilim içerisinde.

0 Yorum Var.: