Cep Delik Cepken Delik Olmasın : Bütçe

Uf inanamıyorum ya, bütçe ocak ayında müthiş açık vermişmiş % 500 artmışmış açık bu ne biçim şeymiş falan filan. Kardeşim (sanayici, köşe yazarları, medya v.b) hem diyorsun ki bizim bir kurtarma paketimiz bilem yok, devlet harcasın da biz kurtulalım. Hem de diyorsun ki bu bütçe açığı ne! Bakalım neymiş,

Ocak ayında gider 18.7, gelir 15.8 ve açık yaklaşık 3 milyar TL. Geçen sene ayın ayda gider, 16.3, gelir 15.7 ve açık 0.5 milyar TL’ymiş. Yani gelirler nerdeyse ayın kalırken, giderlerimiz de bir artış var. Peki nereden kaynaklanmış bu 2.5 milyarlık ekstra artış.

1) Personel giderleri, 2008 Ocak ayına göre yüzde 16,6 oranında artış göstererek 5.6 milyar TL olmus Söz konusu artışta, ek ödemeden yararlanmayan personele yapılan ödemelerin 2008 yılı Agustos ayından itibaren arttırılması etkili olmuştur. (0.8 milyar)

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

2) Cari transferler 2009 Ocak ayında, aynı aya göre yüzde 39,5 artarak 7 milyar 166 milyon TL olmuştur. (2 milyar)

=> 2008 Ocak ayında saglık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için 3 milyar 341 milyon TL transfer yapılmış iken, bu yılın aynı döneminde söz konusu transfer miktarı yüzde 27,4
artışla 4.2 milyar TL olmuştur. (0.9 milyar) Bu artışta 2008 Ekim ayından itibaren uygulanmaya başlanan sosyal güvenlik primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından ödenmesi etkili olmuştur. Ocak ayında bu amaçla yapılan transfer tutarı 342 milyon TL’dir. (0.3 milyar)

=> Cari transferler içindeki tarımsal destekleme ödemeleri Ocak ayında 453 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Mahalli idare payları ise, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 oranında bir artışla 1.2 milyar TL olmuştur. Mahalli idarelere genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan payın artırılmasına ilişkin düzenleme 2008 Temmuz ayından geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. 1.203 milyar TL’nin yaklaşık 200 milyon TL’si söz konusu düzenlemeyle getirilen artıştan kaynaklanmaktadır. (0.2 milyar )

ufak tefek diğer hesaplar var ama onemli degil, bir de azalan hesaplar var. ama işte temelde açığın nedeni bu hesaplar, şimdi açık konuşsunlar, butce acıgı istiyor muyuz istemiyor muyuz, devletin yukardaki giderlerden hangisini kısmasını istiyorsunuz, yeni gider dagılımını nasıl olusturacaksınız. yoksa butce acık verdi yaygarası basmak hepsinden kolay! Ama acıkcası ben butce acıgı vererek borclanmayı artırmış bir Turkiye'dense bu Krizi akılcı bir butce politikasıyla denk butceden fazla sapmadan yürütmüş bir Turkiye gormeyi yeglerim. yoksa dunya krizden cıkar, eski gunlerine doner de biz 2-3 senede bir kriz yaşıyan eski Turkiye oluruz Allah korusun.

1 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

Kanada da 30 küsür yıldan beri ilk defa açık vermiş.