Aziz Yurttaşlarım


...Kendi kendini kontrol edemeyen demokrasiyi (piyasayı) sağlam temeller uzerine oturtmak...içün...devleti kullanıyoruz, ne de olsa herşeye kadir ve tüm aziz yurttaşların refahının nasıl maksimum kılınacağını en iyi o biliyor.

Not: bu yazıda 1980 oncesi ve sonrası iktisat (iktisat nedir) politikalarıyla ilgili herhangi bir vurgu yapmıyorum. Cok daha genel olarak (ozellikle IMF'in butun dunyada bir mali genişleme onerdiği şu dönemde), bir ironiden yola cıkıyorum. Şöyle ki, demokrasiyi sağlam temeller uzerine oturtmak icin yola cıkıyor ve ilk iş olarak demokrasiyi DARBE ile sonlandırıyorsunuz. Ve demokrasi diye guvendiginiz sisteminiz her TOKEZLEDİĞİNDE her 10 yılda bir yeni bir DARBE ile onu saglam temellere taşıyorsunuz(!) Turkiye'de bu oldu.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Benzer biçimde, bir ekonomik sistem tanımlıyorsunuz, sonra bu sistemin her tokezlemesinde, sistemi daha saglam temellere oturtmak icin DARBE yapıyorsunuz. DARBE'nin uzun donemli sistem uzerinde bıraktıkları olumsuzlukları onemsemiyorsunuz. Elinizde kalanın nasıl bir piyasa (demokrasi) oldugu ise çok su götürür. Dunya'da Keynes sonrası gittikce artan oranda yaşadık devletin ekonomideki agırlıgının artmasını, ancak 1990'lar sonrası biraz daha para ve maliye politikalarına dur diyelim denilmeye başlandı, maliye politikası anlamında uygulamaya gectiği pek de soylenemez. Bir de ustune su krizde, dunyanın tekrar devletin ekonomi üzerindeki etkisini artırarak krizden cıkmaya calısması bence tam bir sorun. Ve umarım bu durum bize de sirayet etmez. Cunku biz vur deyince oldurmesini iyi biliyoruz.

Ben bu sistemin mukemmel oldugunu soylemiyorum.Ama şunu yaşadıklarımla gördüm ki, herşeyi mükemmel kılmaya çalışan bir devlet, bunu sistemdeki etkisini artırarak yapmaya çalıştıkca, piyasa icin yani sen, ben, şirket sahibi, temizlikçi, universite ogrencisi, yatırımcı v.b. icin akıl saglıgı pek de yerinde olmayan bir çocuk gibi davranıyor. oyuncaklarını alıyor, kırıyor. ozenle çizdigin resmin ustunu hemen karalıyabiliyor..Evet guclu bir devletim olsun, onu sevdiğim bir arkadaşım gibi gördüğüm, güvenilir,akıllı ve zırt pırt karar değiştirmeyen bir arkadaşım olsun...yoksa ilkokuldaki herkesi döven ve hükmeden aptal çocuk olmaya devam ederse, ben onların 30'lu yaşların başlarında hala ve sadece ilkokul cocuklarına söz geçirdiklerini görüyorum.

1 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

Biliyordu aslında. Ekonomi teknokratı olarak Turgut Özal'ı seçmesi, ithal ikameci sanayinin terkedilmesi, liberal iktisadın benimsenmesi refahı artırıcı sonuçlar doğurmuştur.