İstihdamı Konuşmak

TUİK işgünü istatistiklerini açıkladı. Biz de bu bahaneyle, istihdam cephesinde durumlar ne alemde bir bakalım dedik. İlk olarak, işsizlik oranlarından ziyade istihdam verilerine yoğunlaştığımı söylemeliyim. Bunun birçok nedeni var. İşgücü ve istihdamın hesaplanmasındaki yaklaşım farklılıkları, kayıtdışı istihdam, isteğe bağlı işsizlik v.b. Bu nedenle ben ekonominin yeni istihdam yaratma potansiyelini daha anlamlı ve gözlemlenebilir buluyorum. Diğer bir deyişle üzerinde bulundugunuz ekonomik yapı, yeni iş yaratabiliyor mu?
Yukardaki grafikteki mavi seri, 2000Q4’den (4. çeyrekten) günümüze tarımdışı istihdam yıllık büyüme oranlarını gösteriyor, kırmızı ise büyüme oranlarının 4 dönemlik hareketli ortalamasına tekabül ediyor. 200Q4-2007Q4 dönemini TCMB’den aldım. 2008 sonrası ise aylık olarak TUİK’in yeni istihdam serisi aracılıgıyla hesaplandı. Tarım dışı istihdamı hesaplarken, toplam istihdamdan tarım kesimini çıkardığımı ve konuştuğumuz istihdam rakamlarının sanayi, inşaat ve hizmetler sektörlerini kapsadığını hatırlatayım. Grafiği hızlıca okuduğumuzda görülen şu; tarımdışı kesimi geçen yılın aynı dönemine göre yeni iş yaratabilme durumu % olarak, en ciddi 2001 krizi döneminde ve 2007Q1-2’de düşüş göstermiş. Buna karşın, en iyi performansı 2004Q4 ve 2005Q3-4’de %8-9’la göstermiş. Kırmızı çizgiyi izlediğimizde ise genel eğilimi daha kolay görebiliyoruz. Özellikle 2004-5 yıları ekonominin yeni iş yaratabilme kapasitesinin yüksek olduğu yıllar. 2008 yılı içerisinde, ekonominin ortalama iş yaratma kapasitesinin düştüğü, ne yapacağım ben şimdi pozunda olduğu ve en son ağustos ayı ile birlikte (son mavi nokta) “kardeşim ben aşağıya doğru gidiyorum haberiniz olsun” kararını verdiğini görüyoruz.
2007-8 yıllarını biraz daha detaylı inceleyelim. Sarı sütün 2007 yılı için tarımdışı istihdamı, mavi sütun 2008 yılı için tarımdışı istihdamı ve kırmızı çizgi ise, bu ikisi arasındaki farkı veriyor. Diğer bir deyişle, benim üzerinde durduğum yeni iş yaratabilme durumu bu. Genel olarak 2008’in tarımdışı istihdamdaki artış oranının geçmiş yılların altında kaldığını zaten söylemiştik. Ekstra olarak şunları görüyoruz. 2007 Ocakta 15,187 milyon tarımdışı istihdam varken, 2008 ocakta 15,436 milyon olmuş bu rakam, yani 249 binlik bir artış (kırmızı çizgi). istihdam, Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında nisbeten iyi bir performans gösterse de, Ağustos ayı ciddi bir olumsuz sinyal gönderiyor. Ekonomi, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece 310 bin yeni istihdam oluşturmuş.

Peki, asıl kötü haber ne? Geçen sene, 2007’nin yüksek seyreden Q4 tarımdışı istihdam verisi nedeniyle, büyük ihtimalle Eylül olmasa bile, Ekim-Kasım ve Aralık aylarında istihdamda net bir daralma göreceğiz. Diğer bir deyişle, geçen sene bu zamanlarda işe girenlerin bir kısmı işini kaybecek : (

Peki bunun, 2009’un ilk çeyreğinde de devam etmesini beklediğimize göre, Mart ayında seçimleri nasıl etkiler sizce? Ekonomiturk bu konuda bir yazı yazmıştı, ekonomik performans-oy üzerine, şimdi açıkca işsizlik-oy gibi kararları daha doğrudan etkileyen bir durumu gösteriyoruz. Ama burda kritik bir nokta var, ben kelimeyi söyliyeyim gerisini siz düşünün lütfen. “İkame Mal”.

Not: TUİK bu konuda yayınladığı haber bülteninde, Kamu İstihdamı altında “Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre 2008 yılı III. Döneminde toplam kamu istihdamı 2 milyon 919 bin kişidir (Tablo 7)” demiş, Tablo 7’yi bulan varsa bana haber versin lütfen!
Not2: Ya ayrıca, grafikli yazılarda yazının bir kısmını saklama olayını yapamıyorum ve cok yer kaplıyor. Kusura bakmayın.
Not3: anahtar kelimede (rdynk) yazılarak, diğer yazılarıma da topluca bakma fikrini, Junior'dan almıştım, diğer yazarlarımızda böyle yaparsa daha verimli olabilir. Junior'un inovasyonunu takip etmeyi öneriyorum.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

2 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

Bülteni hazırlarken kopyala-yapıştır işlemini yapmış olmalılar.Tablo 7'yi başka türlü açıklayamıyorum.

rdynk dedi ki...

cok ciddi hazırlıyorlar goruyorsun Mister No :)