Burnu B.kt.n cıkmayan Piyasa(!) ekonomisi

Daha once yazdıgım "Standby modundan cıkıs" başlıklı "piyasa ile yönetilen ülkeler her yedi yılda krize girerlermiş aslı var mıdır?" diye bir okuyucu sorusu geldi. bende yorum kısmında kısaca soyle cevaplamıstım soruyu: "piyasa ile yonetilen ulkeler her 7 yılda bir krize girmez aslı yoktur!daha cok gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa ekonomileri gibi bir ayrım yapılabilir gelişmişlerin krizleri cok nadiren negatif buyume ile sonuclanır ve genelde de 7-10 yıl arasında gercekleşir. bizim gibi ulkelerde ise, bu blogda işledigimiz sebepler nedeniyle %10lara varan oranlarda ve bazen 2 yılda bir bile krizler olabilir. Kısaca bu bir yonetim(yonetememe) meselesidir". şimdi bu yoruma ek olarak 2 grafik eklemek istiyrm, 1. grafik 1970 sonrası gelişmiş ülkelrdeki reel GSYH buyumesini gosteriyor. 2. Grafik ise Turkiye gibi gelişmekte olan ulkelerin reel buyumelerini veriyor. Bizim Turk halkı olarak grafiklerle pek aramız iyi degildir, ben de aksine grafiklerin cok sey anlattıgına inananlardanım.
o yuzden ekstra yorum koymadan, sizleri grafiklerle başbaşa bırakıyorum...


What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

5 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

açıkçası bu dalgalanmaların amplitudlarının farklı olmasının birçok nedeni var. bunlardan birinin de devlet müdahalesi olduğunu düşünüyorum.
aşağıda linkini verdiğim Siyaset Kahvesi yazısında da bu anlatılıyor:

http://www.siyasetkahvesi.com/sayfa.php?ole=yazi&yzid=268

Hüseyin MEÇO dedi ki...

elinize sağlık iki grafik iki cilt kitap gibi herşeyi anlatıyor.ülkemiz 1973 1980 1987 1994 2001 ismi ne olursa olsun ekonomik kriz yaşamıştır.tarihler arasında hep 7 sene var.ilginç.7. senedeyiz.galiba 2001 i mum ile arayacağız.saygılarımla.

rdynk dedi ki...

Huseyin supersin :)
ne guzel 7 sene olayı kurdun hemen, 1973 ve 1988-9da ekonomi kuculdu ama bu bir kriz olmadı, ayrıca 1987 yılı buyume oranı %9.8 bizim kriz yıllarımız;
1979-1980, 1994, 1999 ve 2001'dir. 1988-89'da ve 1991 de ekonomik buyume dusmus ama bu negatif bir buyume olmamıstır.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

kiracı ve mülk sahipleri hep gündemdedir.devletimiz mülk sahiplerinden hatırı sayılır bir gelir elde edebilir.istatikleri bilmem ama kiracı mülk sahipleri davalarıda adliyeyi rahatlatır.almanya daki gibi tüm kiralıklar devlet tarafından tespit edilir.yine devlet tarafından kiraya verilir.kiracı artık devletindir parasını alır.tüm masraflar ve vergiler düştükten sonra kalan para net olarak mülk sahibine verilir.bana göre herkeste memnun olur kaçak sıfıra iner.kiracıda mağdur olmaz mülk sahibide.aslında herkes işini bilir durumu olur.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

müsadenizle aklıma gelen bir şeyi daha paylaşmak istiyorum.parası olan nasıl ki faizden para kazanır.borsadan kazanır.mal alır satar kazanır.elbette bu parası olanın hakkıdır.hemen ertesi günü devlet aile başı parasını verebilecekler den tabi.aile başı 50 000.abd doları alacak.1 000 000 aile bu parayı verse 50 milyar abd eder.bayağı işimize yarar.aile ne kazanacak .belli bir anlaşmaya göre aile soyu devlete zarar vermeden sağlık kapsımın da bedava hak verilir belli kanunlarla.doktorlarımıza da iş imkanı olur.ya da bir başka açı yine aile den bu para alınır kabul gösterecek aileler olacak.yine kanunlarla yine devlete zarar gelmeden hesabı yapılarak.ailenin yurt içi ulaşımları aile soyunca bedava karşılanabilinir.bunun içinde ege de mavi yolculukta olabilir.yada bu alınan para ile yurt içinde turizm seyahatleri bedava karşılanabinir.bunlar ayrıcalık mıdır.varsın ayrıcalık olsun.