Borsa&Dolar :Stand by modu

Dolar Borsa hakkındaki fikirlerimi daha once aciklamistim ama acikcasi doların bu kadar cabuk 1.7 yi gorecegini de dusunmemistim. peki bundan sonra ne olur?
İste tartismanın bu kısmı hem cok yakın bir tarihe odaklandığı hemde yeterli bilgi olmadıgı icin zor bir tahmin surecini iceriyor. uf ya ne aptal bir yasak bu yazı da yazılamıyor, grafik bile koyamıyorum. her neyse tadı kactı bu işin kısaca benim kişisel fikrim şu, dolar 1.7 zirvesinin pekde ustune cıkmaz belki bi 1.75 gorur o kadar sonra da geriler. borsa da biraz yatay seyir izler bundan sonra. Aciklanan ihracat ithalat petrol fiyatları ic ve dıs uretim verilerine gore de her iki degiskenin hareketi belirlenir. yani benim kisisel fikrim doları olanlar bu noktada ytl ye gecerek kendilerini stand by moduna alabililler. Aciklanan ic dis verilere de kulak kapartsınlar. ha dolar borcu olanlar ise, kısa donemli kazanc elde edebilme dusuncesiyle hareket etmesinler bence dolarda kalsınlar, pasa pasa borclarını odesinler...ha birde su dolardan zarar eden şirketler iyi bir ekonomist bulundursunlar şirketlerinde.

dtunnel.com diye bir site var oraya giriyor http://ekonomiturk.blogspot.com/ yazıyorsun siten karsında.

herkese iyi hafta sonları

rdynk
from Sacma Bir Yer, yada bilgiden korkan ulke

not:aslında bu yazıyı dun aksam (pazar aksamı) yazmıstım junior'ın yerinde uyarısıyla wordpresse tasimaya calistim ama beceremedim ben de bugun tekrardan yazıyı buraya koydum.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

8 Yorum Var.:

ekonoTurq dedi ki...

YTL daha cok dusecek. Onumuzdeki aylarda roll edilmesi gereken bir suru kisa vadeli borc var.. IMF'den borc alinmadigi, ya da merkez bankasi faiz oranlarini arttirmadigi muddetce, fx kaynakli depreciation durmaz.. Ayrica butun bu Dogu Avrupa ve Rusya'da para kaybeden investorlar da gelisen marketlere olan guvenlerini kaybedecekler. Nakit parayi hala sakliyor herkes, ya da guvenilir assetlere yatiriyorlar. Turkiye'de fx reserve'lerinin cogu yabanci bankalarda duruyor. Bu bankalar paraya ihtiyac duydukca Turkiye'deki fx reservelerini dusurecek. Ayrica odenmesi gereken non-financial rolling debt'de var.. Nereden gelecek bu para..

Unknown dedi ki...

borsa dip yapti, dolar zirve yapti.
simdi icine girdigimiz donem volatility donemi.
Yani henuz tedrici yukari dogru trende girmemize var ama
Pozisyonunuzu bu degerlerden alin.
Kisa vadede (zorunluluk olmadigi takdirde) al-sat yapmayin (%10-20'lik kar satislari dahil).
Bu degerlerden aldiginiz kagitlarin 6 ay, 1 yil ve 3 yillik getirilerini zamani geldiginde hesaplayin derim.
Simdi ise bu onerimi dikkate alin, hic olmazsa bir kenara not alin.
Zamani geldiginde hatirlatacagim cunku.
Ekonomix bile su sira bu kadar cesur degil. Cunku Amerika'dan bakinca dunya cok karamsar gorunuyor.
rdynk bu aralar daha tutarli kanimca.
Bu turmoil'de TR, Avrupa ve Amerika'ya gore daha volatile olsa da da aylik, ozellikle de 3 aylik kesitlerle finansal verilere bakildiginda tr piyasalarin ve ekonomik verilerin G7'ye gore daha olumlu seyrettigi gorulecektir.

rdynk dedi ki...

evet bu yazıyı yazdıgımda (pazar aksamı) dolar 170 deydi pazartesi 1.73 u gormus sanırım simdi ise 160 ın altında...bu tahminim oldukca kısa donemi (piyasalr acilmadan piyasanın hafta icindeki davranısına yonelik) bir acıklamaydı bu unutulmamalı..ya keske biraz param olsaydı tavsiyede bulundugum arkadaslar 1.3dan dolar aldılar 1.65-1.7den de bozdurdular. neyse, kitap okumak hala daha mantıklı hala benim icin..

Unknown dedi ki...

27 Ekim itibariyle doviz satip TL assetlere girenler, birlesin!!!
:)))
Ekonomix'in bile kacirdigi bu firsat her 3-5 yilda bir geliyor.
Ancak daha firsat kacmis sayilmaz.
29 Ekim 2008'e isterseniz milat diyelim.
Bu seviyeden alim yapanlar!!! (Pozisyon acanlar) aylik, 3 aylik kazanclari buradan, yani Ekonomix'in coplugunden sizlere duyuracagim.
Tekrar hatirlatiyorum, volatiliteye aldanip elinizden kagitlari cikarmayin! Sabirli olun!
Ayrica kisa gunun kari diyerek %20-30'luk getiriler icin kar satisi yaparak, daha dusuk fiyatlardan tekrar almaya calismak gibi fantaziler pesinde kosmayin!!!
Volatiliteden kazanmak sadece guzel bir utopyadir, gercek hayatta oyle birsey yok.
Size sabri tavsiye ederim.
Ayrica sonra "demedin" dememeniz icin buraya yaziyorum.
IMKB, son yillarin tarihi dip seviyesini yaptigindan,
bu seviyelerden alim yapilarak 45 gune kadar, 3 aylik, 6 aylik ve 1 yildan daha uzun vadelerde pozisyon alinabilir.
Siz hangi vadedeki yatirimci
grubuna giriyorsaniz girin, bu seviyeden gonul rahatligiyla alim yapabilirsiniz.
Ancak onemli bir bilgilendirme:
Belirlenmis vadelerde getirinin ne kadarlik bir oran olacagini kimse bilemez, hatta rasyonel ve kantitatif bir tahminde dahi bulunamaz. Sadece beklenti olusturulabilir. Teknik analizler, trend analizleri felan uydurmacadir, piyasalarda 'assymetric information' oldugu surece. "Ben bilirim, yaparim" diyen de sarlatandir.
Bu nedenle vadeye gore aldiginiz pozisyonda, sizin icin tatmin edici olan getiri oraninda kar satisini yapin ve ardiniza bir daha bakmayin derim.
Yine de ben likidite durumunuza gore size sabri tavsiye ediyor ve bir yildan 3 yila kadar bir vade araliginda bilesik %150 gibi bir beklenen getiri icin pozisyon almanizi oneriyorum.
Bu da benim beklentime gore yillik %50 ile %100 gibi bir reel getiri demektir ki bu donem araliginda alternatif yatirim araclari icerisinde en yuksek getiri oranini ifade edecektir.
Bu arada kazandigimiz paralarin bir kismiyla, bagis yapmaya devam.
Simdilik bu kadar...

tekeli71 dedi ki...

sayın minemosyne,

"borsalar düşerken topluca düşerler; çıkarken ise , bazı hisseler daha belirgin yükselirler"

Bu duruma göre hangi sektörlerin öncü olacağını düşünüyorsunuz?

ben,borsa için ayırdığım parayı en az 1-3 yıl kadar bekleyeblirim.

Junior dedi ki...

minemosyne,
siz bugunku kapanis yani 24.900'den IMKB'ye girmis olun ben de su anki dolar kuru yani 1.55'den dovizde pozisyon alayim. 3 ay sonra bakalim kim kazanacak.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

junior a katılıyorum... hatta üstüne arttırıyorum.. var mı arttıran???

Unknown dedi ki...

@junior
kurda 1.80 lerin ustunu artik unutun derim. bu nedenle yatirim stratejilerimizi yaristirmaya seve seve hazirim.
@tekeli71
ben portfoyum konusunda ekonomix kadar seffaf degilim. tecrubelerim ve etik geregi herhangi bir kagit ismi soylemek istemem. ama madem ki imkb'de benzer bir pozisyon almisiz, kendi dusuncemi paylasmak isterim. Oncelikle onumuzdeki 1-2 senelik donem icin kesinlikle banka, finansal kurum, holding ve otomotivden uzak durun derim. Ben portfoyumde perakende, gida ve telekom/teknoloji hisseleri tutuyorum ve benim onerim en az 12 ay elinde hisse senedi tutacaklar icin, bu sektorlere yonelmeleridir. Bir de finansal krizin oldugu boyle bir donemde yatirim stratejimden bir kac nokta: (spekulasyonlara son derece acik olan) kucukleri kesinlikle portfoyunuze koymayin bu donemde. Buyukleri koyarken de mutlaka en yakin tarihli raporlarina ve ozel durum aciklamalarina dikkat etmeli. Ozellikle de bilancoda pasiflerindeki borc yapisina, aktiflerinde de devam eden/planlanmis yatirimlari olup olmadigina.